Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑ 2014 - Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΟ ΡYΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου στο Ρυτό Κορινθίας.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στο Ρυτό, στολίζουν κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, έναν από τους ωραιότερους Επιταφίους της Ελλάδας.

 

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, ο Επιτάφιος του Ρυτό, δεν φημίζεται για τον πλούσιο και υπερβολικό στολισμό του, αλλά για την μορφιά της απλότητας και της λιτότητας, που του προσδίδουν οι χιλιάδες χάντρες με τις οποίες τον στολίζουν.
 Ο Επιτάφιος του Ρητό, αποτελεί μοναδικό «έργο τέχνης» αφού στολίζεται με χάντρες και για το 2014, όπως μας αποκάλυψε ο Προϊστάμενος του Ναού Παπα Πάνος, ο εξαίσιος στολισμός, συμπληρώθηκε από λευκές μαργαρίτες.

                                             
                    Λεπτομέρεια του στολισμού του Επιταφίου όπου διακρίνουμε τις χάντρες και τις λευκές μαργαρίτες.


Η ιδέα έρχεται από το Άγιο Όρος και τα τελευταία χρόνια έγινε παράδοση για το μικρό χωριό της δυτικής Κορινθίας. Οι γυναίκες βέβαια, χρειάζεται να δουλεύουν μέρες προκειμένου να κεντήσουν χάντρα – χάντρα τον επιτάφιο και έτσι να του δώσουν την μοναδική αυτή μορφή το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και να προλάβουν την αποκαθήλωση το πρωινό της Μεγάλης Παρασκευής.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το σχέδιο του Επιταφίου αλλάζει κάθε χρόνο και δεν παραμένει το ίδιο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάθε φορά προσπάθεια όλων, για το καλύτερο  αποτέλεσμα.

ΡΥΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου